Wat is Teff?

Teff is een glutenvrije graansoort en komt oorspronkelijk uit Eritrea (Afrika) met name Ethiopië. De oudste vondsten komen uit de Egyptische piramiden van ca. 5.500 jaar oud. Teff is een intrigerende graansoort, het is een lid van de grassoort Eragrostis of lovegrass en heeft een uiterst kleine korrel en is zeer gezond en voedzaam.
 De plant heeft over de totale lengte op verschillende plekken kleine aartjes zitten waarin de zaadjes verscholen zitten. Teff is uniek!. Teff heeft een hoog ijzergehalte en is een goede bron van mineralen. De smaak  van het volkorengraan is mild, nootachtig en een beetje zoet.

Teff is rijk aan mineralen en antioxidanten, zoals magnesium, kalium, selenium, ijzer, koper, fosfor. Daarnaast is Teff een bron van calcium en B-vitamines. Teff bevat 11% proteïne, 80% complexe koolhydraten en 3% vet.

Teff graan heeft één van de kleinste korrels in de wereld, ongeveer 150 korrels Teff zijn net zo groot als één korrel tarwe. Het is een uitstekende bron van essentiële aminozuren, vooral lysine, het aminozuur dat, in voeding bereid met tarwe, het vaakst ontoereikend is. Teff is glutenvrij, en wint populariteit in de gehele voedings- en natuurvoedingsindustrie in Nederland en de rest van Europa. Maar ook topsporters die bewust met hun voeding omgaan en het beste uit hun sportcarrière willen halen, zijn enthousiast over de effecten van Teff. Vanwege de hoge concentratie aan voedzame stoffen is het een echt superfood!.

Waarom Teff goed is voor (duur)sporters.

Teff is de ideale voeding voor de duursporter. Met zijn hoge concentraties aan ijzer, complexe of ‘langzame’ koolhydraten en aminozuren helpt Teff het lichaam te presteren. Het heeft een gunstige werking op een normaal zuurstoftransport in het lichaam, geeft gedurende lange tijd de nodige energie en draagt bij aan het spierherstel.

Door de langzame koolhydraten in Teff heeft de sporter minder snel het hongergevoel. De sporter komt met Teff minder snel “de man met de hamer” tegen, de hongerklop wordt als het ware uitgesteld.

Teff dieet?

Door de langzame koolhydraten wordt het vele malen gemakkelijker om verleidelijke tussendoortjes te laten staan. Zo wordt afvallen, indien gewenst een stuk eenvoudiger en aangenamer. Teff is uitermate geschikt als basis voor een dieetvoeding omdat het, in tegenstelling tot de snelle koolhydraten in veel moderne voeding, vol zit met ‘langzame’ koolhydraten. Vanwege langzame koolhydraten geeft Teff geleidelijke energie, die gelijk loopt met de energiebehoefte. Hiermee helpt het om het suiker in het bloed na de maaltijd te verlagen. Dit is zo belangrijk omdat bij een geleidelijke afgifte van bloedsuiker aan ons bloed het hongergevoel langer wegblijft.
Als voorbeeld; bij het eten van b.v. een tussendoortje gaat ons bloedsuiker snel omhoog en er wordt door de alvleesklier een “boost” insuline afgegeven.  Het hongergevoel is even weg. De bloedsuikerspiegel gaat echter weer heel snel naar beneden waardoor we het gevoel krijgen weer te moeten eten. Bij een geleidelijke stijging van bloedsuiker wordt dit proces tegengegaan.
Mede hierdoor is het voor diabetici aan te raden Teff te eten. Schommeling in bloedsuiker moet hier zo veel mogelijk worden voorkomen. Teff vermindert dus het hongergevoel, maar houdt het lichaam tegelijkertijd energiek. Daarnaast is het ook nog eens een volkomen natuurlijk en glutenvrij product, zonder toevoegingen en schadelijk e-nummers.

Gluten

Twee procent van de West-Europese bevolking is in meer of mindere mate intolerant voor gluten. Gluten(eiwitten) komen voor in granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver. De tot dusver bekende glutenvrije granen bevatten weinig smaak en hebben een lage voedingswaarde. Producten gebakken met Teff bieden een glutenvrij, smaakvol en gezond alternatief. Het Teff-graan wordt altijd geheel verwerkt en behoudt daarom alle essentiële voedingsstoffen. Teff is 100% allergeenvrij en volledig veilig voor de glutenintolerante consument. Teff is uiterst geschikt bij coeliakie

Teff meel is, zoals is gebleken, veelzijdig. Er kunnen allerlei smakelijke producten van worden gemaakt o.a. brood, diverse banketsoorten, snacks, pannenkoeken, wafels, oliebollen en koekjes. Ook is Teff-meel geschikt om mee te paneren en wordt het als bindmiddel voor sauzen gebruikt. Voor lekkere recepten met Teff verwijzen wij u graag naar de recepten pagina op deze site

 

Unieke kenmerken van Teff

  • Teff bevat hoogwaardig eiwit omdat alle 8 essentiële aminozuren in de juiste verhouding aanwezig zijn. Deze dienen als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en worden makkelijk opgenomen.
  • Teff bevat essentiële mineralen zoals ijzer, nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes die voor zuurstoftransport zorgen en veel energie leveren, magnesium en een hoog percentage calcium als bouwstoffen voor spieren en botten.
  • Teff bevat erg weinig fytinezuur waardoor alle belangrijke voedingsstoffen goed door ons lichaam opgenomen. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen.
  • Het is aangetoond dat Teff na elke maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel tegen gaat.
  • Dankzij de langzame koolhydraten wordt “de hongerklop” uitgesteld. “De man met de hamer” komt u niet meer tegen!
  • Als enig graan bevat Teff vitamine C.

Teff, met topvoeding in topvorm!

 

 

 

 

 

 

 

UA-68524304-1